İpotek tesis ederken nelere dikkat edilir?

03.04.2014

Şubeye giderek ipotek tesisi için gerekli evrak seti teslim alınmalıdır. Evrak seti, iki adet resmi senet, maddelerin A/4’e basılmış hali olan kloz ve harç muafiyetinin içerir ipotek talepnamesidir.

 

Başvuru esnasında iki durum söz konusudur. İşlem “satış + ipotek işlem”i yada sadece ”ipotek tesis işlemi” olabilir.

İşlemimiz satış + ipotek ise, bankadan alınan evrak seti, iki adet vesikalık fotoğraf (son altı ay içerisinde çekilmişolmalıdır), nüfus cüzdan aslı ve satıcı ile birlikte tapu müdürlüğüne başvuru yapılır.

 

İşlemimiz sadece ipotek tesisi ise, Bankadan evrak seti alındıktan sonra iki adet vesikalık fotoğraf (son altı ay içerisinde çekilmiş), nüfus cüzdan aslı ile tapu müdürlüğüne başvuru yapılır.

Başvuru esnasında tapu müdürlüğü yatırılacak harç bilgililerini, kendisine verilen cep telefonuna SMS atmak için alır ve “başvuru istem belgesi” düzenleyerek başvuran şahsa verir.

 

İşlemler memur tarafından hazırlandığında, verilen cep telefonu numarasına “harç makbuz no” ve “randevu saati” bilgileri SMS olarak gönderilir.

 

Gelen SMS’deki bilgilere göre Ziraat Bankası ve Halk Bankası ATM ya da şubelerine gidilerek harç yatırılır.

 

SMS’de belirtilen randevu saati;

İstanbul'da yapılacak işlemlerde; müşteri 0 850 277 23 00 nolu telefondan FU Çağrı Merkezi'ni arayarak randevu saatini bildirir ve avukat yönlendirilmesini talep eder.

 

Diğer illerde yapılacak işlemlerde; ilgili işlemi gönderen şubeye, işlem için yönlendirilen avukatımızın iletişim bilgileri de iletilmektedir. Şubeden avukatımızın telefonunun temin edilerek avukatımızla irtibata geçilmesi ve randevu bilgisinin önceden  bildirilmesi gerekmektedir.

 

Randevu saatinde avukatımız ile buluşan taraflar ipotek akdini tamamlanması için imza sırasının kendilerine gelmesini bekler. İmza aşamasına geçilmeden avukatımız tapu kaydını, resmi senetleri ve bunların arasındaki uyumu inceleyerek imza aşamasına geçilir.

 

Resmi senetlerin ilgili kısımları taraflar tarafından imzalandıktan sonra işlemin geçerli olabilmesi için tapu memuru tarafından işleme tarih ve yevmiye verilmesi için imza odasından çıkılır.

 

Memur, yevmiye verme işlemini tamamladıktan sonra işlemde satış var ise tapu senedi ve ipotek belgesi, satış yok ise sadece ipotek belgesi verir. Avukatımız imza sonrası çıkarılan evrakları son kez kontrol ederek, imza ve mühür alınması için taraflara iletir.

 

Evraklar asılları, imzalanıp mühürlendikten sonra şubeye teslim edilmek üzere avukatımıza teslim edilir.

 

Av. Görkem TİTREK

 

 

Yardım Merkezi